Parodontologija

Parodontolozi su eksperti dentalne medicine u liječenju parodontnih oboljenja. Nakon završetka fakultetskog obrazovanja u području dentalne medicine oni još dodatno specijaliziraju 3 godine kako bi efektivno i po najnovijim svjetskim saznanjima uspješno liječili parodontne bolesti bilo na konzervativni način ili pak kirurškim metodama za koje se educiraju.

Dvije osnovne bolesti zubnog mesa koje se često zamjenjuju i nazivaju pogrešnim imenima su:

▶ Parodontitis – infektivna bolest zubnog mesa uzrokovana bakterijama (pogrešno nazivano parodontoza)
▶ Recesije zubnog mesa (povlačenje zubnog mesa) – neinfektivna bolest zubnog mesa uzrokovana anatomskim i biološkim predispozicijama te okluzalnim silama u ustima (nepravilnosti postava zubiju unutar čeljusti).

I dentalni implantati podliježu parodontnoj bolesti stoga je nužno napraviti parodontološku obradu prije ugradnje dentalnih implantata. Periimplantitis je specifična infekcija mekog tkiva oko implantata koja dovodi do gubitka koštane stijenke i posljedično samog implantata.

Ovisno o stupnju upale preporuča se niz terapijskih postupaka koji mogu u potpunosti riješiti problem te spriječiti daljnji gubitak kosti oko implantata.

Parodontolozi su često nazivaju plastičnim kirurzima stomatologije. Ukoliko želite na bilo kakav način poboljšati vaš osmijeh parodontolozi su oni koji to omogućuju. Gubitak zuba može uzrokovati nejednakosti u izgledu zubnog mesa spram ostalih zubi. Navedeno se događa jer gubitkom zuba dolazi i do gubitka koštane stijenke i zubnog mesa te se pojavljuju karakteristična udubljenja zubnog mesa na mjestima gdje je prije bio zub. Takvo zubno meso ne samo da izgleda neprirodno već komplicira i izradu novih zubi koji tada izgledaju neprirodno veliki u odnosu na ostale zube.

Plastičnim parodontološkim zahvatima nadoknađujemo izgubljeno tkivo koristeći autologne vezivne transplantate (vlastito zubno meso ) ili ksenogene membrane i koštane materijale (životinjskog porijekla).

Nakon konzervativne parodontološke obrade mogu zaostati duboki džepovi koji i dalje zadržavaju bakterije te onemogućuju cijeljenje tkiva. Duboki parodonti džepovi karakteristični su kod agresivnih i refraktornih parodontitisa odnosno parodontitisa koji ne reagiraju na konzervativnu terapiju. Ukoliko se ne reagira, duboki parodontni džepovi dovode do gubitka zubi. Ovim zahvatom odstranjujemo džepove kirurški te prekrajamo i šivamo zubno meso na temeljito tretiranu ogoljelu površinu korijena zuba kako bi uspostavili funkciju i produljili vijek trajanja zuba.

Ukoliko se Vaši zube čine malenima u odnosu na zubno meso onda imate tzv. Gummy smile ili osmijeh koji pokazuje više zubnog mesa, a malo površinu zuba. Vaši zubi ne moraju biti nužno maleni već oni tako izgledaju jer ih je prekrio višak zubnog mesa.

Tijekom ovog zahvata odstranjujemo višak zubnog mesa kako bi prikazali prirodni zub u njegovoj punoj veličini i poboljšali estetiku osmijeha.

Ovaj zahvat nije samo estetske naravi već i omogućuje adekvatnu izradu ispuna i krunica na zubima koji su potpuno uništeni dubokim karijesima i prethodnim dentalnim radovima kako bi se dobila zdrava površina zuba iznad razine zubnog mesa koja omogućuje funkciju i estetiku.

Obuhvaćaju zahvate s kojima se pokušava nadoknaditi gubitak kosti i mekog tkiva uzrokovane parodontitisom (parodontozom).

Parodontolog tijekom tih kirurških zahvata prikazuje ogoljele površine zube , temeljito ih čisti te ovisno o tipu defekta odlučuje se primjeniti umjetne koštane nadomjestke, membrane ili pak stimulirajuće proteine koji mogu poticati naše stanice na obnovu.

Ogoljele površine korijena zubi su rezultat povlačenja zubnog mesa. Navedena kirurška metoda će prekriti ogoljelu površinu korijena zuba te spriječiti daljnji koštani gubitak kao i dodatno povlačenje zubnog mesa. Ovom metodom parodontolog će s donorskog mjesta (nepce ili retromolarno) uzeti tkivo te ga presaditi na ogoljelu površinu korijena zuba.

Koji su benefiti navedene kirurške metode? Osim daljnjeg gubitka parodontnih struktura s navedenim transplantatom sprečavamo i nastanak karijesa koji se često događa na ogoljeloj površini zuba te zaustavljamo bolne podražaje na hladno (hipersenzitivnost zuba) te poboljšavamo ukupnu estetiku osmijeha.

Pacijenti ovim kirurškim metodama rješavaju više problema – predivni novi osmijeh kao i poboljšano parodontno zdravlje koje je nužno za govor, samopouzdanje, neometano žvakanje i sveukupnu estetiku osmijeha.

Smjernice AAP (American Academy of periodontology) su slijedeće: Parodontno zdravlje kod pacijenta treba se postići s najmanje invazivnim tretmanima a koja su ujedno i najpristupačnija pacijentima.

Subgingivno struganje i poliranje korijena zuba je osnova parodontne terapije koja se često pogrešno naziva – kiretažom. Navedenom terapijom čistimo i poliramo eksponirane površine korijenova zubi kako bi smanjili parodontne džepove te eliminirali bakterijske toksine.

Sistemska aplikacija antibiotika slijedi osnovnu mehaničku terapiju kao i detaljno upućivanje u mjere oralne higijene. Većina parodontologa je složna u efikasnost konzervativne terapije te je kao takova često i jedina mjera nakon koje nije potrebno raditi dodatne parodontološke zahvate.

Kontakt

Kontaktirajte nas vezano za bilo kakve upite o našim uslugama, vrstama terapija, cijenama i slično putem naše e-mail adrese ili telefona, te dogovorite termin na niže navedenoj adresi.

pon/sri/čet: 14:00 - 20:00
uto/pet: 09:00 - 15:00
sub/ned: ne radimo

Maksimirska 88
10000 Zagreb
IV. kat