Oralna Kirurgija

Oralni kirurg je specijalist dentalne medicine čije je područje djelovanja operativni zahvati u usnoj šupljini; od jednostavnih vađenja zubi do kompliciranih operacija čeljusti. Nakon završetka fakultetskog obrazovanja u području dentalne medicine oni još dodatno specijaliziraju 3 godine kako bi što uspješnije i odgovornije radili svoj posao.

Zahvati u oralnoj kirurgiji uključuju različite operacije kako bi se otklonile smetnje bilo na tvrdim (zub, kost) ili mekim (usnica, sluznica) tkivima. Svi zahvati u oralnoj kirurgiji izvode se pod lokalnom anestezijom, a ovisno o vrsti operacije šavovi se skidaju 7 – 14 dana nakon zahvata.

Osim otklanjanja patoloških stanja oralni kirurg je educiran i u usađivanju dentalnih implantata. U ordinaciji Petričević koristimo dentalne implantate – Nobel Biocare.

Sinus lift ili podizanje dna sinusne šupljine je najčešće korišteni zahvat pošto u gornjoj čeljusti postoje sinusne šupljine koje kompliciraju terapiju dentalnim implantatima zbog nedostatka koštane stijenke. Podizanjem dna sinusne šupljine oralni kirurg aplicira umjetnu kost ispod sluznice sinusa čime dobivamo novu veću vertikalnu dimenziju nužnu za duže i čvršće implantate što je nužno kad se nadoknađuju izgubljeni kutnjaci u gornjoj čeljusti (postaviti duže i promjerom deblje implantate jer se nadoknađuju kutni zubi koji prenose veće sile pri žvakanju).

Kako bi se rekreirala kost koja je nužna za uspješnu implantološku terapiju oralni kirurg koristi umjetnu kost te različitim kirurškim tehnikama stvara koštanu bazu nužnu za dentalne implantate.

Cistektomija (cystectomia) – kirurško odstranjivanje cisti u području gornje i donje čeljusti. Ciste u čeljusti su obrambeni odgovor tkiva na upalu. Ukoliko se ne odstrane svojim rastom mogu dovesti do destrukcije okolnih anatomskih struktura.

Alveotomija (alveotomia) – kirurško odstranjivanje zubi koji su ostali u čeljusti. Najčešće se radi o neizraslim umnjacima ili zubima koji su zaostali u čeljusti iz raznih razloga.

Umnjaci koji nisu izrasli ili su napola izrasli često pacijentima smetaju jer omogućuju nakupljanje hrane te kod semi impaktiranih umnjaka (napola izraslih) uzrokuju česte upale mekog tkiva (perikoronitis) koju su bolne te onemogućuju adekvatno žvakanje i otvaranje usta. Umnjaci koji nisu izrasli u potpunosti također uzrokuju propadanje zuba susjeda stvarajući karijes koji brzo napreduje glede nemogućnosti čišćenja i anaerobnih uvjeta (bez kisika).

Apikotomija (apicectomia) – ovaj zahvat se radi kada ne dolazi do povlačenja upalnih procesa u području korijena zuba unatoč obavljenom liječenju korijenskih kanala.

Zahvat uključuje odstranjivanje vrška korijena zuba zajedno s upalnim procesom te ovisno o uspješnosti endodontskog tretmana s ili bez retrogradnog punjenja kanala.

Navedeni zahvat je često potreban kod zubi čiji su kanali neprohodni ili prezavijeni te onemogućuju adekvatnu instrumentaciju korijenskih kanala.

Dentalni implantati se ugrađuju kako bi se nadoknadio gubitak zuba. Njihova uporaba je također prepoznata u sklopu djelomičnih i totalnih proteza osiguravajući pacijentima dodatni osjećaj sigurnosti i stabilnosti pri žvakanju.

Oralni kirurg prije implantacije upućuje pacijenta na trodimenzionalnu snimku regije gdje će se usađivati implantat (CBCT). Navedena dijagnostička metoda nužna je za uspješnu implantaciju jer prikazuje u tri dimenzije stanje koštane potpore te precizno u mm mjeri duljinu predviđenog implantata kao i udaljenost od ostalih anatomskih struktura u čeljusti koje se ne smiju povrijediti tijekom zahvata. Zahvat uključuje usađivanje implantata od titana koji je biokompatibilan te ne uzrokuje odbacivanje istog. Biokompatibilan znači da materijal koji se usađuje ne uzrokuje nikakvu reakciju okolnog tkiva (naš organizam titan ne prepoznaje kao strani materijal). Titan se već desetljećima koristi u biomedicinskim granama kao materijal izbora upravo radi njegove bio inertnosti (umjetna koljena od titana, kukovi...).

Zahvat traje cca 30 minuta te nakon toga pacijent dobiva detaljne upute s mjerama oralne higijene. Šavovi se vade nakon 7 dana te se nakon 4-6 mjeseci pristupa izradi krunice zuba.

Kontakt

Kontaktirajte nas vezano za bilo kakve upite o našim uslugama, vrstama terapija, cijenama i slično putem naše e-mail adrese ili telefona, te dogovorite termin na niže navedenoj adresi.

pon/sri/čet: 14:00 - 20:00
uto/pet: 09:00 - 15:00
sub/ned: ne radimo

Maksimirska 88
10000 Zagreb
IV. kat